SOSIALE KONSEKVENSER SOM OPPSTÅR GRUNNET KUNSTIG INTELLIGENS

SOSIALE KONSEKVENSER SOM OPPSTÅR GRUNNET KUNSTIG INTELLIGENS

I dagens innlegg skal vi se på noen sosiale konsekvenser av kunstig intelligens. Hvis du vil vite mer om hva kunstig intelligens er, kan du lese om det i det forrige innlegget (kunstig intelligens AL), men i dag skal vi holde oss til sosiale konsekvenser av kunstig intelligens. Fokuset vil være rettet mot arbeidsplasser som skapes, arbeidsplasser som forsvinner, og hvordan dette vil påvirke vårt samfunn. Jeg vil ta frem biler og butikker, for å vise i praksis hva som vil skje når den kunstige intelligensen tar over. Ny teknologi har sine fordeler og ulemper. Med kunstig intelligens kan vi skape en lettere måte å handle på og en tryggere trafikkflyt. men hva blir konsekvensene?

Vi har allerede alternativer som selvbetjente kasser i nesten alle dagligvarebutikker i Norge. Denne trenden har også forflyttet seg til sportsgiganten XXL, men med kunstig intelligens kan vi kunne se butikkjeder uten en eneste ansatt. I USA har Amazon en matvarebutikk uten ansatte, denne butikken går under navnet Amazon GO. Du går inn i butikken legger varene du ønsker i kurven din, og går ut hoveddøren uten at det finnes et eneste kasseapparat engang. Hvordan dette fungerer i praksis kan du se på denne videoen her: https://www.youtube.com/watch?v=NrmMk1Myrxc

Etter å ha sett denne videoen, er det nesten ikke til å tro. Tenk deg hvor lettvint dette hadde vært i en ellers travel hverdag. Dette kan også åpne for lavere priser på produkter siden det ikke vil være noen ansatte der. Dermed vil butikkjedene kunne spare enorme utgifter.

Amazon's First Cashierless Supermarket, Amazon Go Grocery, Opens in Seattle  - Eater Seattle
BILDE: https://seattle.eater.com/2020/2/25/21152298/first-amazon-go-grocery-seattle-capitol-hill

Dette høres egentlig for godt ut til å være sant. Nå skal vi se mer på hvilke konsekvenser dette vil påføre samfunnet? Vi kan starte med at dersom alle butikkjeder skulle gjennomført dette, hadde vi møtt på en gigantisk bølge av arbeidsledighet. Hva skal disse personene jobbe med da? Vi kan stille hverandre spørsmål i flere timer om fordeler og ulemper. For å være kort og presis, vil fremtiden ligge mer i kunstig intelligens som tar over jobbene til mennesker. Vi må modernisere oss hele tiden, fordi alt her i verden utvikler seg, og det gjelder å følge godt med.

Tenk deg et samfunn der biler kjører rundt av seg selv, og når du kommer ut av den køfrie, kassefrie butikken så kan du med noen tastetrykk be bilen din komme frem til deg på utsiden. I en nærmere fremtid vil dette kunne være en realitet, men når er vanskelig å vite. Utenom å gjøre små ting enklere, vil en selvkjørende trafikk være mye tryggere enn når et menneske har hendene på rattet. Trafikken vil flyte bedre, kollektivtrafikk vil ta kortere tid og gi bedre tilgjengelighet.

Noen råd til dem som vil teste selvkjørende biler - Samferdsel mobil
BILDE: https://samferdsel.toi.no/kommentarer/noen-rad-til-dem-som-vil-teste-selvkjorende-biler-article33475-2215.html

Men, dette har sine ulemper. Dette vil skape arbeidsledighet blant yrkessjåfører som taxi, buss, lastebiler, brøytebiler osv. Hva skal alle disse gjøre? Hvilke andre jobbmuligheter vil komme av selvkjørendebiler? Det store spørsmålet sammen med arbeidsledighet er: hvor trygt er det egentlig med at for eksempel sensorer skal holde deg på veien? Det finnes mange kjøresystemer på biler per dags dato. Vi har for eksempel line assistent som er sensorer som holder bilen innenfor de gule og hvite linjene på veien. Fra min personlige erfaring av dette systemet, skal det ikke mye til for at bilen sine sensorer ikke klarer å lese linjene. I Norge har vi lange vintre med snøforhold, slik at da vil det nesten ikke være mulig for noe som helst kjøresystem å holde en bil på veien. Her må det jobbes mer på den ideen.

For å avlutte det hele kan vi si at kunstig intelligens har sine fordeler og ulemper. Verden utvikler seg stadig med alt mulig teknologiske oppfinnelser. Det er kun kreativitet som hindrer oss til å finne ny løsninger. Håper dette var lærerikt og de som leser blei enda mer klokere på hva kunstig intelligens kan tilføre verden. Så vil jeg dra frem at de sosiale konsekvensene blir en stor økning i arbeidsledighet og arbeidsmarkedet blir mindre. Men, som alltid så er verden i utvikling og vi må forholde oss til det. Selvom noen ideer ikke føles oppnåelig per dags dato.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *