DIGITALE PLATTFORMER- FINN.NO MULIGHETENS MARKED

DIGITALE PLATTFORMER- FINN.NO MULIGHETENS MARKED

I dagens innlegg skal vi se på en digital plattform som har satt sine spor for netthandel i Norge på tidlig 2000-tallet. Norge var et land som var kritisk til netthandel grunnet dårlig erfaring og få tilbud. Derfor skal vi se på hvordan Finn.no klarte å nå frem og hvordan de har videreutviklet seg for å passe inn i de forskjellige markedene. Finn.no er en tjeneste som både omfatter increasing returns og nettverkseffekter, og har en grensekostnad for annonsene sine på hele 0 kroner. Noe av dette som er nevnt ovenfor er grunnene til hvorfor Finn.no er så suksessfull som de er i Norge. De har nemlig en veldig god organisering, og derfor skal dette innlegget ta for seg 6 ulike transaksjonskostnader som går under en kjøpsprosess :

  • Søkekostnader
  • Informasjonskostnader
  • Forhandlingskostnader
  • Beslutningskostnader
  • Evalueringskostnader
  • Tvangskostnader

 Men før vi snakker om Finn, så lurer du kanskje på hva en digital plattform egentlig er.

En digital plattform er en forretningsmodell. Denne modellen handler om at en plattform bygges med at data blir innhentet og lagres på en enkel og oversiktlig måte slik at en virksomhet får verdifull innsikt om hva som skjer. Nå sitter du med en ide om hva en plattform er så nå skal vi se på Finn.no sine 6 transaksjonskostnader.

FINN.no - mulighetenes marked
https://www.finn.no/

Søkekostnader- er en transaksjonskostnad som handler om å finne informasjon om hva en kunde er ute etter. I forbindelse med Finn.no så har de delt inn forskjellige kategorier og underkategorier. På finn.no har de hovedkategorier som Eiendom, Bil og næring, Torget, Jobb, Reise, MC, Båt, Mittanbud, Leiebil, Salonger, Møteplassen, Økonomi. For å vise et eksempel på hvordan underkategoriene er delt inn så kan vi se på Eiendom:

https://www.finn.no/realestate/browse.html

Dette er med på å gjøre siden oversiktlig og lettvint for kundene å finne ønsket produkt/tjeneste.

Informasjonskostnader- handler om hvilken informasjon kundene får av selgeren av ønskede produkter/tjenester. På Finn.no sin nettside kan du som kunde få en god oversikt over produktinformasjon. Dersom du er ute etter en bil får du opp:

I tillegg kan du se anmeldelser av selgeren. De aller fleste innlegg har god og tilstrekkelig informasjon om produktene sine, men dersom du som kunde ønsker mer informasjon om det ønskede produktet, kan du enkelt ta kontakt med selgeren via kontaktinformasjon på annonsen.

Forhandlingskostnader- handler om enighet om vilkårer som leveranse, pris, leveransetidspunkt, tilleggstjenester etc. I forbindelse med tjenesten Finn.no så blir en såkalt «ønsket pris» utgitt av selgeren og om du som interessert kunde synes prisen ikke er optimal, kan du kontakte og forhandle frem en annen avtale med selgeren. Med at det er selgeren som velger pris for et produkt eller en tjeneste, kan det lett oppstå tilbud der prisen er mye bedre enn hva markedsverdien tilsier.  

Beslutningskostnader-  handler om å komme til en beslutning, men for å komme her må du som kunde synes dette er det beste alternativet tilgjengelig. Finn.no har her ikke noe form for prissammenligning, men du som kunde kan søke etter en bestemt pris, dette gjøres med en «Pris fra – Pris Til» funksjon. Dette gjør at du får en oversikt kun over den ønskede prisen.

Evalueringskostnader- handler om hva du som kunde skal ta for deg etter du har mottatt ønsket produkt/tjeneste. Her må du som kunde faktisk sjekke om du har fått det produktet/tjenesten som du har betalt for. Som tidligere nevnt kan du ta i bruk kontaktinformasjon til selgeren der du kan enten skrive en positiv tilbakemelding eller en negativ om ting ikke er som de skal, eller skrive en anmeldelse om selgeren.

Tvangskostnader- handler om når du og selger ikke har en enighet med saker som for eksempel leveransen, og dere må kanskje starte kjøpsprosessen på nytt. Dette er også den siste delen, og her handler det om at du som kunde må samle inn rikelig med informasjon om ønsket produkt/tjeneste, slik at du slipper uforventede overraskelser.

Dette innlegget har hentet informasjon fra boken «Nettverksøkonomi» som er skrevet av Arne Krokan. For å avslutte dette innlegget håper jeg at du har lært litt mer om hvordan Finn.no opererer og hva du som både selger og kunde må ta for deg under en kjøpsprosess, med hjelp av de 6 ulike transaksjonskostnadene.   

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *