BLOCKCHAIN I FORM AV KRYPTOVALUTA

BLOCKCHAIN I FORM AV KRYPTOVALUTA

I dette innlegget skal vi se nærmere på hva blockchain er, hovedsakelig i form av kryptovaluta. Først kan vi starte med innføringen av det norske ordet for blockchain som er blokkjeder. Videre i dette innlegget skal vi ta et innblikk i hvordan Norge kan ta i bruk denne typen teknologi. Blokkjeder er forventet å påvirke samfunnet i en stor grad, og når jeg sier i stor grad er det snakk om at blokkjeder vil forandre livene våres på en lik måte som internett gjorde. Kanskje er dette den nye måten å lønne en arbeidsgiver eller kjøpe varer i butikken på? Dette gjør det til en viktig sak å ha kunnskap til. Derfor vil innlegget starte med en liten innføring i først og fremst hva blokkjeder er, før vi går videre til hvordan Norge kan gjøre dette til en viktig ressurs for fremtiden.

For at du som leser skal kunne vite hva blokkjeder er, skal det gjøres rede for en enkel forklaring. Blokkjeder er en komplisert teknologi, og en form for database som rett og slett handler om å kopiere og spre data rundt på andre nettverk. Dette gjør at det ikke trengs noen form for tredjepart og informasjonen smales på en mer oversiktlig måte. For å gjøre det enda lettere å forstå skal det gjøres rede for hvordan blokkjeder fungerer. En blokkjede lagrer ikke informasjon, men en blokkjede kopierer og sprer informasjon/data rundt på andre nettverk. Når en ny blokkjede skapes, vil alle de andre nettverkene endres i sammenheng med endringen.

The top 30 blockchain developers to follow on Twitter | TechBeacon
Bilde hentet fra: https://techbeacon.com/app-dev-testing/top-30-blockchain-developers-follow-twitter

Blokkjeder er også grunnlaget for kryptovalutaen Bitcoin Network. Dette er verdens første og største kryptovaluta, som ble lansert året 2009 av Satoshi Nakamoto. Dersom du er interessert i å lære mer om Bitcoin, vil jeg anbefale deg å lese denne artikkelen. https://coinweb.no/kryptovaluta/bitcoin/

LØSE ELLER SKAPE PROBLEMER?

Nå går vi videre for å se hvordan denne typen datateknologi kan være en viktig ressurs for Norge. Her skal vi spesifikt se på de økonomiske fordelene og i form av kryptovaluta. Som tidligere nevnt er Bitcoin den første og største blant kryptovaluta i verden, og det dukker stadig opp nye kryptovalutaer. Her har du en liten oversikt over de fem øverste i kryptovaluta markedet (2021, Torsdag, 27. januar)

Bilde hentet fra: https://miraiex.com/no/

Med kryptovaluta vil det ikke bare gjøre transaksjoner av penger lettere, men det vil også være tryggere. Du trenger heller ingen bank som da er en tredjepart mellom pengetransaksjoner, ettersom her er det du som er sjefen og styrer alt av transaksjoner med noen tastetrykk. Grunnen til at kryptovaluta ikke trenger en bank er fordi pengene lagres i en blokkjede.

Det største problemet til kryptovalutaer (som Bitcoin) er trege transaksjoner. Dette kommer av at valutaen per dags dato ikke har raske løsninger for utveksling av allerede utvunnet «mynt». Her har de store kortselskapene som Visa og Mastercard en stor fordel, siden de kan behandle flere tusen transaksjoner i sekundet, mens Bitcoin kun kan behandle under ti. Dette kan føre til at du må betale dyrt i transaksjoner, og risikere ventetid, ettersom andre kan plukke opp din blokk.

En ting til som er negativt med kryptovaluta er at denne typen valuta blir mye brukt til organisert kriminalitet, siden pengene ikke kan bli sporet. Dette kommer jo av at det ikke er en tredjepart involvert.

Crypto Lending: A Practical Guide for Investors and Borrowers

Men finnes det også positive sider med penger som ikke kan spores av en tredjepart? Vi lever i en verden der vi har mangel på tillit til tredjeparter som for eksempel organisasjoner og myndigheter, og dette kommer av egoisme og korrupsjon som flere land har ulike problemer med. Vil da kryptovaluta i en blokkjede være med på å forhindre dette i nærmer fremtid?  Eller vil de kriminelle få mer nytte av dette?

Vil alt dette bety at banker vil dø ut, og vil ikke dette skade samfunnet økonomisk hardt? Kan dette skape en mulig finanskrise? Det er mye som må endres i fremtiden om det kun blir bruk av kryptovaluta. Bankene kan dø ut og vi må finne nye måter å finansiere lån. Her gjenstår det mye arbeid fremfor seg. Kryptovaluta høres nesten for godt til å være sant? Ny teknologi og endringer er alltid skremmende. Der det følger med nye goder vil det alltids skape andre problemer. Derfor vil det være spennende å se hvordan dette eventyret vil utvikle seg videre.

Kilder:

https://www.investopedia.com/terms/b/blockchain.asp

https://miraiex.com/no/

https://www.tek.no/nyheter/guide/i/K3lEw4/alt-du-trenger-aa-vite-for-aa-skjoenne-blokkjeder-og-litt-til

https://www.investopedia.com/terms/b/blockchain.asp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *